Monday, March 21, 2016

Kami Tidak Melakukan Apa-apa Kesalahan, Walaubagaimana pun, Kami Tertewas

CEO Nokia mengakhiri ucapan beliau dengan berkata, "Kami tidak melakukan apa-apa kesalahan, walaubagaimana pun, kami tertewas"
Oleh: Ziyad Jawabra.

Semasa sidang akhbar yang mengumumkan bahawa Nokia telah dibeli oleh Microsoft, CEO Nokia mengakhiri ucapan beliau dengan berkata, "Kami tidak melakukan apa-apa kesalahan, walaubagaimana pun, kami tertewas". Ucapan beliau itu diiringi dengan titsan air mata termasuk dari pihak pengurusan Nokia sendiri.

Nokia merupakan sebuah syarikat yang diiktiraf dan dihormati. Mereka tidak melakukan apa-apa kesalahan didalam perniagaan mereka, walaubagaimana pun, dunia berubah terlalu cepat. Pesaing mereka terlalu kuat.

Mereka ketinggalan didalam mempelajarinya. Mereka tertinggal mempelajari perubahan dalam industri telekomunikasi, dan mereka terlepas peluang yang berada dihadapan mereka untuk membesarkan perniagaan. Bukan sahaja mereka terlepas peluang untuk mengaut keuntungan yang besar tetapi mereka juga terlepas peluang untuk meneruskan hidup.

Pengajaran dari cerita ini, JIKA ANDA TIDAK BERUBAH, ANDA AKAN DITINGGALKAN DALAM PERLUMBAAN INI.

Bukan menjadi satu kesalahan jika anda tidak mahu mempelajari sesuatu yang baru, walaubagaimana pun, jika anda tidak mampu mengikuti arus perkembangan semasa, anda akan disingkirkan dari perlumbaan.

Kesimpulannya:
1. Kelebihan yang anda ada pada hari ini, akan digantikan dengan trend yang ada pada esok hari. Anda tidak perlu melakukan apa-apa kesilapan pun, tetapi jika pesaing anda Berjaya mengikuti gelombang pembangunan terbaru, anda akan tewas dan anda akan gagal.

BERUBAH dan memperbaiki diri adalah seperti memberi peluang kedua kepada diri sendiri.Tetapi jika kita dipaksa berubah oleh orang lain, itu maknanya kita menghinakan diri sendiri.

Sesiapa yang menolak untuk belajar dan maju, sudah pasti suatu hari mereka menjadi beban dan tidak diperlukan dalam bidangnya. Mereka akan terpaksa belajar melalui cara yang amat sukar dan sangat mahal harganya.

>>KLIK DI SINI<<

No comments:

Post a Comment