Wednesday, March 23, 2016

Pengenalan


Buat Duit Dengan Handphone Anda!

Di dalam laman blog ini saya akan berkongsi dengan anda tentang bagaimana anda boleh menjana pendapatan melalui handphone dengan kos yang paling minimum.  Anda hanya perlu ikut langkah demi langkah yang dicadangkan di sini.

Setelah  itu, samada cepat atau lambat untuk merasai pendapatannya adalah bergantung kepada aktiviti promosi yang anda lakukan.

Seperkara lagi, saya akan tunjukkan bagaimana anda boleh mempromosi program ini dengan cara paling mudah dan strategi yang boleh digunakan untuk berjaya.

Sebelum itu, kita bincangkankan dulu tentang kesahihan program ini memandangkan terlalu banyak program yang terbit di internet selalu sahaja diragui kesahihannya.

Satu cara bagaimana anda boleh elak dari menyertai program yang berbentuk penipuan adalah dengan cara ‘search’ di Google dan cari forum-forum di internet yang memperkatakan tentang program tersebut. Contoh forum berkaitan dengan apa yang akan saya perkatakan adalah Forum Berjaya Group Toneplus dan Page Berjaya GroupToneplus. Selain itu, semak laman-laman web yang berkaitan dengan program seperti laman web syarikat pengendali program tersebut.

Keduanya, sertai mereka yang anda PERCAYAI, iaitu mereka yang telah menjadi ahli dan melakukan bisnes ini dan telah mendapat pulangan pendapatan daripadanya. Kedua-dua cara ini akan menjimatkan masa anda  dan mengelakkan dari skim penipuan.

Di blog ini, saya akan memperkatakan tentang usaha sebuah syarikat telekomunikasi terkemuka iaitu Tune Talk yang menggunakan program pemasaran rangkaian yang unik untuk menambah bilangan pengguna taliannya. Syarikat Tune Talk telah pun menjual prepaid komersialnya di pasaran terbuka sejak tahun 2009.

Pada 2010, mereka telah memperluaskan strategi pemasarannya dengan memperkenalkan program kemasyarakatan dikenali sebagai Komuniti Mudah Alih WOW. Program ini menggunakan sistem pemasaran rangkaian.

Melalui program kemasyarakatan tersebut, Tune Talk telah menandatangani perjanjian kerjasama dengan 2 buah syarikat pemasaran rangkaian untuk mengendalikan 2 program prabayar (prepaid). Program pertama adalah program Tone Excel dikendalikan oleh syarikat Tone Excel Sdn. Bhd. dan program kedua pula iaitu Tone Plus  dikendalikan oleh syarikat Tone Plus Sdn. Bhd. Walaubagaimanapun, kedua-dua syarikat ini mempunyai Lembaga Pengarah dan pengurusan yang sama.

Program Tone Excel telah berada di pasaran sejak Ogos 2010 dan sehingga kini lebih 1,100,000 ahli (setakat 23 Mac 2016) dari pelbagai golongan telah menyertainya di seluruh Malaysia. Saya sertai program ini pada 18 Ogos 2013 dan telah menerima BONUS dan KOMISENnya setiap bulan. 

Berikutan dari kejayaan memberangsangkan program Tone Excel, Tune Talk telah melancarkan satu lagi program iaitu program Tone Plus pada bulan Oktober 2012. Sehingga 23 Mac 2016, program Tone Plus telah menarik lebih 142,932 ahli.

Untuk menyertai mana-mana program, anda hanya perlu dapatkan sim kad prepaid yang diedarkan oleh 2 syarikat tersebut melalui ahli NM, Junior Centre, Service Centre, Premium Service Centre, Branch dan Premium Branch yang dilantik oleh mereka. NM, Junior Centre, Service Centre, Premium Service Centre, Branch dan Premium Branch adalah ibarat stokis pengedaran Sim Kad.

Bagi program Tone Excel, anda perlu dapatkan sim kad prepaid Tone Excel dan bagi program Tone Plus pula dapatkan sim kad Tone Plus. Harga setiap keping sim kad tersebut dijual pada harga RM98.60 (tanpa penghantaran).

Bercerita tentang saya yang menyertai kedua-dua program, terus terang dinyatakan bahawa dengan RM90 (harga lama) yang telah saya laburkan pada setiap program, pulangannya terlalu berbaloi. Daripada setiap program, saya menjana 4 angka setiap bulan! Kini, saya telah bertaraf Branch di program Tone Excel dan Service Centre di program Tone Plus.

Kenapa saya aktif mengusahakan program ini?

Apabila seorang rakan meminta saya mengkaji bisnes ini pada awal tahun 2012, saya buat tak endah. Saya macam tak percaya. Kalau selama ini orang takut dengan pemasaran rangkaian yang sering dipandang serong dan selalu dikaitkan dengan sebab yang salah, kini sebuah syarikat ternama menceburinya secara terang-terang.

Saya bersikap terbuka dalam hal bisnes pemasaran rangkaian. Apabila saya dibentangkan dengan prospek perniagaan sesuatu syarikat, saya melihat secara objektif  tentang bagaimana perniagaan itu beroperasi. Perniagaan tetap perniagaan, anda mesti melihat keberkesanan atau integriti produk yang dipasarkan dan juga keuntungan apabila anda melakukan sesuatu kerja. 

Integriti Produk

1. Pasaran dan Industri yang berkembang luas : Saya berkeyakinan tinggi terhadap produk prepaid mudah alih kerana ia adalah produk yang digunakan oleh hampir setiap orang. Mengikut laporan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), terdapat 33 juta penduduk Malaysia yang menggunakan sim kad prepaid (prabayar). Nyata, pasaran dan industrinya amat berkembang dengan luas.

2. Produk Mudah Rata-rata rakyat Malaysia pakai handphone, dari yang kecil hingga yang dewasa. Ia dah jadi produk keperluan setiap orang. Anda tak perlu perkenalkan lagi produk ini. Rata-rata orang dah tau cara menggunakan prepaid.

Bisnes ini bukan konsep perniagaan jualan langsung, skim cepat buat duit, program sms dan bukan program ‘Loyalty Rewards’ yang banyak terdapat di pasaran. Memang ada orang buat bisnes prepaid di pasaran tetapi kebanyakannya jual Top Up.

Selain itu, kalau ada pun program prepaid, teknologi cara penggunaannya tak semudah produk Tune Talk ini. Ini adalah kerana produk program ini adalah sama seperti produk prepaid popular yang ada di pasaran. Top Upnya mudah, terdapat di mana-mana kedai berdekatan. Ini kekuatan produk Tone Excel dan Tone Plus. Ia tak menyusahkan!

Tune Talk juga sudah ada nama. Mereka telah berada di pasaran sejak 2009. Maka, anda tidak perlu bersusah payah untuk memperkenalkannya kerana ia bukan jenama baru!

Menariknya, program kemasyarakatan ini beroperasi dengan hanya mengajak orang ramai untuk menjadi ahli Komuniti Mudah Alih WOW melalui penggunaan prepaid Tune Talk. Yakni, anda hanya perlu mengajak saudara mara atau kawan-kawan anda bertukar ke talian Tune Talk sahaja melalui salah satu program tersebut dan selagi mereka TOP UP, anda akan meraih pendapatan. Tiada jualan yang perlu dilakukan!

3. Produk penggunaan tinggi dan berterusanIni yang paling saya suka, kadar penggunaan produk adalah tinggi. Setiap orang yang menggunakan prepaid akan Top Up untuk menggunakannya. Dalam program ini, anda tidak perlu bersusah payah mengingatkan rakan anda untuk Top Up. Mereka dengan rela hati akan ke kedai-kedai atau melalui khidmat online membeli Top Up Tune Talk untuk bercakap di handphone.

Laporan SKMM mengatakan penduduk Malaysia membelanjakan sejumlah RM2.6 Billion sebulan hanya untuk menggunakan handphone mereka! Kadar penggunaan yang tinggi ini sudah tentunya memastikan pendapatan yang berterusan untuk anda. Setiap orang akan menggunakannya selagi mereka hidup! Faktor ini memang amat bagus untuk buat bisnes!

4. Kos ahli yang murah, hanya RM98.60 sahajaUntuk menyertai sebagai ahli mana-mana program, anda hanya perlu dapatkan sim kad prepaid yang diedarkan oleh syarikat tersebut melalui ahli bertaraf NM, Junior Centre, Service Centre, Premium Service Centre, Branch dan Premium Branch.

Bagi program Tone Excel, anda perlu dapatkan sim kad prepaid Tone Excel dan bagi program Tone Plus pula anda perlu dapatkan sim kad Tone Plus. Harga setiap keping sim kad tersebut adalah RM98.60 sahaja (tanpa penghantaran).

Dengan hanya bermodalkan RM98.60 disamping usahanya pula sangat mudah, bukankah program ini sesuatu yang luarbiasa?

5. Syarikat sokongan adalah gergasi kukuhPenyelidikan saya membawa kepada siapa yang berada di belakang program ini. Seperti saya katakan awal tadi, penyedia khidmat talian adalah syarikat Tune Talk yang telah beroperasi sejak 2009. Tune Talk adalah sebuah syarikat MVNO yang dipunyai 35% sahamnya oleh  CELCOM! 25% saham lagi dipegang oleh Tune Group! Selebihnya adalah individu minoriti.

Tune Talk adalah anak syarikat CELCOM! Ini bermakna wilayah CELCOM adalah juga wilayah Tune Talk! Seperkara lagi, Tune Group pula mempunyai anak syarikat yang terlibat dengan industri penerbangan (Air Asia), perhotelan (Tune Hotels) dan insuran (Tune Insurance). Jadi, tiada masalah talian dan sokongan perniagaan juga boleh dimaksimakan potensinya melalui Tune Group.

Keuntungan Perniagaan

6. Pulangan lumayanDengan hanya bermodalkan RM98.60, potensi pulangan sangat besar. Jika anda kaji pelan imbuhannya, maksimum anda boleh dapat sehingga 13% dari hasil Top Up pengguna-pengguna anda dalam mana-mana program. Itu, peratusan sebagai ahli biasa, jika anda meningkat naik taraf dalam program ini, peratusan boleh meningkat sehingga 17% ditambah pula lagi dengan keuntungan hasil pengedaran Sim Kad 6%!

Bayangkan kedai-kedai yang menjual Top Up hanya memperolehi antara 3% hingga 7% sahaja dari hasil jualan Top Up mereka. Tambahan lagi, mereka sentiasa perlu modal besar nak beli stok Top Up untuk dijual kepada pengguna. Anda pula tak perlu jual Top Up, tak perlu simpan stok pun, anda masih boleh mendapat pulangan lumayan. Rakan-rakan anda Top Up di kedai-kedai tersebut, anda pula yang dapat komisen lebih tinggi! Susah nak cari produk bermodal kecil tapi pulangan yang sebegini tinggi.

Dengan hanya bermodalkan RM98.60 disamping usahanya pula sangat mudah dan pulangannya pula amat tinggi, bukankah program ini sesuatu yang luarbiasa?

7. Pendapatan boleh diwariskanIni juga menarik perhatian saya. Katakan anda mengusahakan program ini, dan ditakdirkan kita tiada lagi. Apa yang program ini boleh lakukan adalah memindahkan komisen tersebut kepada waris anda. Cumanya, pewaris tersebut perlu terus Top Up talian anda.

Ini mengingatkan saya kepada anak dan keluarga yang akan ditinggalkan. Sekurang-kurangnya, hasil usaha saya akan boleh dinikmati oleh pewaris yang saya namakan.

Okay, segala yang saya nyatakan diatas adalah sebab utama saya menyertai program ini. Sebenarnya banyak lagi kelebihan lain, tetapi 7 perkara tersebut adalah inti pati kenapa saya mengusahakannya. Anda boleh semak kelebihan-kelebihan lain program ini dalam artikel-artikel di blog ini.

Walaupun terdapat 2 program yang berbeza yang mungkin menyebabkan anda keliru, namun pada dasarnya, program mana pun anda sertai, ia tetap sama. Yang penting, anda usahakan!

Jika anda bertanya saya, maka bagi orang baru, saya syorkan Tone Plus kerana ia telah menetapkan satu matlamat iaitu 4 pengguna untuk mendapatkan komisyen 13%. Ia juga bersifat individu. Bagi orang yang sudah biasa dengan sistem pemasaran rangkaian pula, saya mungkin syorkan Tone Excel kerana Tone Excel lebih bersifat ‘team work’. Ia menguntungkan jika anda mempunyai rakan-rakan setia yang akan sanggup bersama membina kumpulan.

Anda boleh menyelidiki perbezaan kedua-dua program tersebut. Secara ringkasnya, segala manfaat yang ditawarkan adalah sama tetapi perbezaan utama adalah hanya pada pelan pembayaran imbuhannya.

Sekarang saya hanya fokus kepada program Toneplus. Maka maklumat di dalam blog ini bertumpu kepada Toneplus sahaja. 

Bagaimana cara untuk anda sertai?


>>KLIK DI SINI<< dan ikut langkah-langkah yang diberikan untuk menyertai program Toneplus


Apa yang perlu anda lakukan seterusnya?

Promosi bisnes ini kepada kenalan dan mengajak mereka menyertai komuniti ini.
Bagaimana cara untuk mempromosi?

Bagi mereka yang biasa membuat blog atau laman web, buat satu untuk bisnes ini.

Bagaimana anda boleh berhubung dengan ahli lain? Sebagai perhubungan antara ahli kumpulan, saya menggunakan Facebook (FB) sebagai media sosial mempromosi dan berinteraksi dengan ahli kumpulan ini. Pengguna FB di Malaysia adalah 12 juta, jika anda tiada akaun FB, sila buka sekarang. KLIK DI SINI

Berikut adalah link-link perhubungan yang perlu anda jalin di Facebook:

1. Sila ‘add’ rakan anda yang memperkenalkan Komuniti WOW ini sebagai rakan FB.

2. Sila ‘add’ saya sebagai rakan FB – sila KLIK DI SINI

3. Sila ‘Like’ page Berjaya Group Toneplus – sila KLIK DI SINI

4. Sila ‘Ask to Join’ group Forum Berjaya Group Toneplus  – sila KLIK DI SINI

Bagaimana strategi nak berjaya dalam bisnes ini?

Secara ringkas, buat dulu keputusan untuk diri anda berjaya dalam bisnes yang anda pilih ini, seterusnya tetapkan tekad dalam perancangan anda untuk mencapai kejayaan tersebut. Ketiganya, belajar lah tentang selok-belok mengusahakan bisnes ini, keempat fokus mempromosi, terutama laman web anda secara online dan offline dan kelima, anda mesti sentiasa berfikiran positif! 

Selamat Berjaya!.

“Buat Sampai Berjaya”


Barian Sairi

Branch, Program Tone Excel

Service Centre, Program Tone Plus

ADMIN, autoduit.com


Mobile: 010-5115708

Email: abarians@gmail.com

No comments:

Post a Comment