Sunday, May 8, 2016

Bagaimana Untuk Bermula dan Nasihat Untuk Berjaya Dalam Toneplus
Macamana bermula dan apakah nasihat dan petua untuk berjaya dalam Toneplus ini.

Saya nak kata, saya belum boleh dikira berjaya dan belum boleh nasihat, cuma boleh berkongsi pandangan dan beberapa perkara yang patut dibuat sebagai ASAS kemajuan anda dalam Toneplus ini.

Disini saya kongsikan perkara yang patut dibuat awal-awal dahulu supaya  menjadi asas yang kukuh. Perkara yang saya kongsikan ini jangan rakan-rakan ikut, tetapi saya rasa elok fikirkan, untung-untung ada kebaikkan didalamnya.

1) Semasa mula-mula join, port in nombor lama atau terus ambil simkad lama yang sudah bertahun-tahun anda pakai, terus keluarkan dan gantikan dengan simkad Toneplus. "Kalau nak buat bisnes, buat betul-betul, jangan buat main-main, kalau nak buat bisnes Toneplus, kena pakai Toneplus sahaja, anda tak akan pakai talian yang lain". Betul tak, kalau kita berniaga jual kuih pada orang, tapi bila nak makan kuih kita beli kuih di kedai sebelah... tak logik dan tak mungkin perniagaan kita akan berjaya. Saya rasa prinsip Pakai Satu Line Sahaja sangat membantu anda kekal dalam bisnes ini dan terus maju bersamanya.

2) Kalau dulu anda bayar bil/ topup dalam no lama lebih kurang RM120 setiap bulan, maka sekarang dalam Toneplus, anda topup pun sama RM120. Dengan join Toneplus ini, anda tidak terasa meningkatkan beban anda. "Topup handphone kita seperti mana kita topup/bayar bil sebelum ini". Satu lagi prinsip yang banyak membantu anda untuk maju dalam bisnes ini. Antara sebab kenapa anda punya komisen dalam Toneplus sangat slow, sikit sangat, adalah apabila anda topup simkad Toneplus tiap-tiap bulan RM30 sahaja, kerana itukan syarat minima untuk dapat komisen. Akan tetapi pada masa yang sama anda guna telco lain, topup dalam RM90. Sebab itu, anda dapat komisen sikit, pertama, kerana anda tak hormat dan tak percaya kepada bisnes anda sendiri, anda punya bisnes adalah Toneplus, tapi pakai simkad lain selain Toneplus, kedua, secara tak langsung anda telah pindahkan kefahaman anda tentang bisnes ini kepada downline anda, maka semua downline anda pun topup RM30, maka komisen dia pun sikit. Selepas beberapa bulan, downline dia pun give up, tak mahu promote lagi, dan komisen dia bertambah sikit, itulah akibatnya. Prinsip yang saya rasa sangat betul adalah  "Topup handphone kita seperti mana kita topup/bayar bil sebelum ini".

3) "Buatlah betul-betul sekurang-kurangnya 2 tahun"

Itulah 3 prinsip yang patut dipegang betul-betul selama menjalankan bisnes  ini, saya sekadar berkongsi, mana yang anda rasa baik boleh ikut, yang tak betul tu tinggalkan sahaja.No comments:

Post a Comment