Friday, May 13, 2016

Mengapa Ramai Orang Masih Tidak Mahu Menyertai Toneplus
Sudahkah anda meluangkan masa melihat website
http://bisnestoneplus.blogspot.my/

Ramai orang mengetahui tentang bisnes ini, tetapi mereka masih tidak mahu menyertainya. Sebahagian daripada alasannya mereka adalah:

1. Saya dah lama guna talian XXX, dah masuk 10 tahun, susahlah nak tukar sana sini.
2. Saya guna pospaid, saya tak suka topup-topup macam ni.
3. Saya sibuk, tak ada masa nak buat-buat bisnes sampingan macam ni.
4. Harga simkad ni mahal la, sampai RM98.60, saya punya simkad ni dulu RM5 saje.
5. Kos panggilannya mahal la, saya punya jimat dan macam-macam alasan lagi.

Kalau ini alasannya, memang sah saya yang bersalah kerana penerangan yang saya berikan masih belum jelas lagi. Program Toneplus tidak ada kena mengena dengan berapa lama kita sudah pakai handphone, tiada kena mengena dengan anda pakai pospaid atau prepaid, tidak ada kena mengena dengan anda ada masa atau tidak, tiada kena mengena dengan harga simkad mahal, tiada kena mengena dengan kadar panggilan mahal atau murah.

Toneplus adalah satu bisnes sampingan yang boleh dimulakan dengan modal serendah RM100 dan berpotensi membolehkan kita mendapat keuntungan setiap bulan. Kalau bisnes ini diuruskan dengan baik, keuntungan yang bakal perolehi boleh menjadi pasif, seperti pencen tetap, seperti gaji yang anda terima sekarang ini, malahan gaji tersebut boleh meningkat setiap bulan.

Contohnya, saya merupakan kawan karib anda, dan anda mahu ajak saya join buka bisnes restoran ayam kampung, restoran tu anda nak bagi nama Restoran Ayam Kampung Pak Hassan, anda yakin bisnes ini akan meletop dan banyak untungnya. Anda ajak saya join venture kerana saya sahabat sejati anda, kalau nak join sama-sama anda jom, kalau tak nak join tak mengapa, anda akan ajak orang lain. Tiba-tiba saya jawab, "Tak boleh lah sahabat, saya tak boleh join awak kerana saya dah 10 tahun bekerja di KFC". Saya rasa anda pun tinggalkan saya sambil berkata, apa punya poyo lah jawapan kamu ni.

Contohnya, katakanlah ada sebuah syarikat telekomunikasi yang mempunyai kredibiliti yang tinggi di negara kita, mengajak saya untuk join venture dengan mereka untuk suatu bisnes baru yang akan dilancarkan tak lama lagi, ini kerana saya merupakan rakan baik atau saudara kepada ahli lembaga pengarah mereka, bisnes baru mereka adalah simkad prepaid berjenama baru. Tiba-tiba saya pun kata, "Maafkan saya wahai sahabat ku ahli lembaga pengarah, saya tak mahu join venture bisnes baru kamu tu, kerana saya tak pernah pakai prepaid, tetapi saya hanya pakai postpaid sahaja". Ahli lembaga pengarah pun berkata pada saya "Wahai sahabat ku, disebabkan engkau sahabat akrab ku, walaupun aku telah mengeluarkan modal berjuta ringgit untuk membuat persediaan bisnes baru ku ini, engkau sebagai sahabat dan sebagai mencukupkan syarat, engkau keluarkanlah modal RM100 dan letakkan sedikit usaha untuk memajukan perniagaan baru kita ini, nanti akan kuberikan keuntungan yang banyak pada engkau." Saya pun menjerit, "Aku tak mau join venture dengan engkau, kan aku dah beritahu, aku tak pernah pakai prepaid, aku dah berpuluh tahun pakai postpaid syarikat ni. Lagi satu aku tak mau join bisnes engkau ni, pasal aku takut kaya, nanti aku jadi lupa diri." Saya rasa ahli lembaga pengarah tadi pun akan tinggalkan saya sambil berkata, apa punya poyo lah jawapan kamu ni.

Untuk anda, secara rasminya saya (Barian Sairi) ingin mengajak anda bersama-sama saya untuk join venture bisnes Toneplus ini, supaya sebahagian keuntungannya dapat diberikan kepada anda, bergantung kepada usaha anda sendiri.No comments:

Post a Comment