Friday, May 13, 2016

Tawaran Join Venture Menjadi Share Holder Minyak Petrol Proplus
Selamat sejahtera

Cuba anda bayang-bayangkan senario ini,
Katalah satu hari anda mendapat satu surat rasmi dari CEO satu syarikat cari gali minyak yang bernama "Proplus", didalam surat tersebut ia bertulis, sedemikian:

Kepada saudara ku, “Nama Anda” yang dikasihi,

Saya sedang membina dan mengeluarkan satu minyak petrol berjenama ProPlus yang baru di Malaysia ini.
Disebabkan anda adalah saudara saya, dan kita membesar bersama sewaktu kecil-kecil dahulu, sekarang ini saya sedang membina 2,500 station minyak diseluruh Malaysia. Saya ingin mengajak anda untuk join venture dan menjadi share holder didalam syarikat ini. Saya sudah mengeluarkan modal sebanyak RM120 juta, dan untuk anda keluarkanlah sedikit sahaja modal sebanyak RM100 untuk mencukupkan syarat, dan jadilah pengguna kepada minyak petrol kita sendiri nanti, serta bantu serba sedikit untuk mempromosikan kepada orang lain supaya syarikat kita akan maju bersama2.

Saya akan berikan beberapa peratus keuntungan syarikat kepada kamu setiap bulan berdasarkan bilangan pelanggan yang kamu dapat, yang nilainya mungkin sampai ratusan ribu setiap bulan. Saya lakukan semua ini kerana mengenangkan jasa anda semasa saya kecil-kecil dahulu.

Terima Kasih, dari saudara mu Barian Sairi.

CEO/Owner ProPlus

Barian Sairi
CEO ProPlus – Minyak Petrol no. 1 dunia

Sekiranya anda mendapat surat seperti ini dari salah seorang saudara anda sendiri, apa rasanya tindakkan anda?
Saya rasa anda akan melompat kegembiraan, dalam sekelip mata dunia yang gelap tiba-tiba menjadi terang benderang.
Mengapa anda rasa demikian, saya rasa kerana anda mendapat satu-satunya peluang keemasan yang mungkin datang sekali seumur hidup dari saudara anda sendiri pulak tu.

Tetapi yang amat menghairankan, ada juga orang yang tak mahu menerima peluang sebegini, kerana apa, kerana dia kata:

" Kepada saudaraku Barian Sairi yang disayangi,

Saya tak berdaya dan tak termampu nak join venture bisnes kamu, kerana beberapa sebab,

1. Saya dah terlalu lama guna minyak Mobil di Malaysia ini, sudah hampir 20 tahun, jadi sebab itu saya tak mampu join venture bisnes kamu, maafkan kami sekeluarga.

2. Kenapa la nak join venture bisnes kamu ini kena bayar RM100, kan kita saudara, jadi bagi free sajelah, sebab itu saya sedih dan tak mahu join venture bisnes kamu.

3. Syarat semua tu ok, tapi yang last tu, kena promosikan kepada orang lain, yang itu saya malas dan tidak berdaya, saya terlalu malu untuk melakukan kerja yang sedemikian. Biarlah kami hidup susah, biar hutang keliling pinggang sekali pun, tak dapat ratusan ribu setiap bulan pun tak apa, asalkan saya tidak memalukan diri sendiri dengan mencari orang untuk mempromosikan station minyak ProPlus kamu ini , sebab itu saya tak mahu join venture.

4. Saya sebenarnya sibuk, dan tiada masa untuk menjadi share holder syarikat gergasi seperti yang kamu ada sekarang ini. Saya sebenarnya sering sibuk, almaklumlah bukan kamu tak tahu yang saya bekerja sebagai supervisor disebuah kilang elektronik dengan gaji hampir tiga ribu ringgit setiap bulan. Itu belum ada OT lagi, kalu OT mau gaji saya sampai empat ribu ringgit. Jadi itulah sebab saya sibuk. Jadi Barian, engkau ajak sajelah saudara-saudara kita yang lain. Aku tak mahu pendapatan yang banyak. Kalau kaya nanti aku jadi sombong dan lupa diri, cukuplah apa yang ada. Yang kerja OT yang bagai nak rak tu, itu hanya hobby dimasa lapang saje.

Cuma lagi satu kalau dah kaya nanti jangan lupa saudara-mara tau! Senang sikit nak meminjam.

Apa anda fikirkan dengan jawapan orang seperti ini? Macam-macamkan.

Dan dibawah ini saya berikan surat yang betul kepada anda:

Kepada saudara saya, “Nama Anda” yang dikasihi,

Saya telah menjadi owner kepada satu perniagaan simkad prepaid bernama simkad TonePlus,
Disebabkan saya adalah saudara anda, dan kita membesar bersama-sama didalam dunia online ini, sekarang ini saya telah membina 10,000 kedai menjual topup simkad kita, termasuk 7 eleven, speedmart99, station minyak seperti Petronas, Mobil, Shell malahan bank-bank terbesar seperti Cimb dan Maybank telah bersetuju bekerja sama untuk menjualkan topup simkad syarikat kita.

Jadi saya ingin mengajak anda untuk join venture dan menjadi share holder didalam syarikat ini. Syarikat kita, TonePlus dan TuneTalk sudah mengeluarkan modal lebih RM100 juta untuk menyiapkan prasarana seperti pencawang dan sistem komputer, dan untuk anda keluarkanlah sedikit sahaja modal sebanyak RM100 untuk mencukupkan syarat, dan jadilah pengguna kepada simkad kita sendiri nanti, serta bantu serba sedikit untuk mempromosikan kepada orang lain supaya syarikat kita akan maju bersama-sama. Nanti janganlah guna simkad pesaing-pesaing kita pula, nanti apa orang lain kata owner TonePlus pun pakai simkad pesaing dia.

Tak pernah pula jumpa owner Telco lain pakai simkad TonePlus. Sebab itu mereka maju.

Saya akan berikan beberapa peratus keuntungan syarikat kepada kamu setiap bulan berdasarkan bilangan pelanggan yang kamu dapat, yang nilainya mungkin sampai ratusan ribu setiap bulan. Saya lakukan semua ini kerana mengenangkan jasa anda semasa kita didalam dunia internet ini.

Terima Kasih, dari saudara mu Barian Sairi.

Proses untuk menjadi join venture dan menjadi share holder bisnes kita ini, sila lawati


No comments:

Post a Comment