Friday, May 13, 2016

Tingkatan Pelajaran Untuk Buat Bisnes Pasif Income

Disini biar saya kongsi sikit pendapat saya, boleh untuk difikirkan sama-sama. Sama-sama berkongsi ilmu online marketing

Tingkatan pelajaran untuk buat bisnes pasif income

Mula-mula setkan beberapa standard yang perlu anda capai untuk meningkatkan kemajuan diri anda sendiri. Antara target dan standard yang anda setkan dahulu.

Peringkat-1: Offline Marketing (Sekolah Rendah)
Target: Dapatkan seorang pelanggan dalam masa seminggu.
Pelajaran dan Peraturan: Anda kena cari jalan untuk menaja seorang dalam seminggu menggunakan cara offline. Buat appointment, jumpa mereka face to face dan tawarkan produk kita.
Kelulusan: Berjaya menaja seorang seminggu selama 8 minggu berturut-turut.
Jika lulus peringkat ini, baru bergerak pada peringkat-2, jika gagal, duduklah diperingkat-1 sampai bila-bila. Jika sampai bila-bila pun tak lulus, kena terima hakikat yang anda telah buat keputusan nekad, tiada siapa boleh ganggu keputusan anda itu yang anda bersetuju dan bertekad untuk jadi kuli orang sampai tua nanti.

Peringkat-2: Online Markerting (Sekolah Menengah)
Target: Dapatkan seorang pelanggan dalam masa seminggu.
Pelajaran dan Peraturan: Anda kena cari jalan untuk menaja seorang seminggu dengan keadaan tidak boleh berjumpa dengan prospek langsung, tidak boleh face to face walau pun dia duduk disebelah rumah. Hanya boleh Call, Email, Wechat, WhatsApp, FB dan Instagram saje.
Kelulusan: Berjaya menaja seorang seminggu selama 8 minggu berturut-turut.
Jika lulus peringkat-2 ini, baru bergerak pada latihan peringkat-3, jika gagal, kena repeat peringkat yang sama.

Peringkat-3: Full Online Marketing (Peringkat Universiti - Degree)
Target: Dapatkan seorang pelanggan dalam masa seminggu.
Pelajaran dan Peraturan: Anda kena cari jalan bagaimana untuk menaja seorang seminggu dalam keadaan anda melarang diri anda dari berjumpa dan menghubungi prospek langsung. Jumpa tak boleh, berhubung pun tak boleh, huh cari le jalan macamana nak sponsor orang dengan kekangan sedemikian.
Kelulusan: Berjaya menaja seorang seminggu selama 8 minggu berturut-turut.
Jika lulus peringkat-4 ini, baru boleh bergerak ke peringkat-4, jika gagal, ulang dan ulang dan ulang sampai lulus.

Peringkat-4: AutoPilot Marketing (Peringkat Master)
Target: Dapatkan seorang pelanggan seorang dalam masa seminggu.
Pelajaran dan Peraturan: Anda kena cari jalan bagaimana untuk menaja seorang seminggu dalam keadaan anda tidak boleh sentuh langsung komputer/laptop dan sewaktu dengannya. Contohnya seminggu tak boleh buka laptop, duduk dikawasan tak ada line langsung, dan saya masih boleh menaja seorang dalam seminggu.
Kelulusan: Berjaya menaja seorang seminggu selama 8 minggu berturut-turut.
Jika lulus peringkat-4, baru boleh naik peringkat-5, peringkat yang tertinggi didalam kotak pemikiran saya.

Peringkat-5: Full AutoPilot Marketing (Peringkat Phd)
Target : Dapat melahirkan seorang Master dalam masa 1 tahun.

Sememangnya teruk untuk melepasi setiap standard (notch) yang ditetapkan. Ada peringkat yang mengambil masa bertahun untuk lulus. Tetapi jika anda lulus setiap peringkat, anda akan berasa amat puas hati. Jika kita gagal merancang, Kita sebenarnya merancang untuk gagal. Saya telah merancang untuk membentuk diri sendiri dari dahulu lagi, kerana jika tidak, orang lain akan merancang untuk membentuk diri saya ini.

Untuk anda, setkan target dan standard anda sendiri untuk dicapai. Kalau pakai standard saya, mungkin terlalu tinggi dan mungkin juga terlalu rendah, bergantung kepada kemahuan anda sendiri.

Hidup mesti kena ada setting standard. Rise your standard every time you feel its low, how are you gonna hit one if you have none.
No comments:

Post a Comment